Meer over de must-watch van 9 maart: het startup debat

“Wie gaat er dit jaar banen creëren”? Met deze vraag opende Hella Hueck gisteravond het eerste Startup Verkiezingsdebat – een initiatief van Startup Delta, Studio Startup van RTL Z, Sprout en Accenture.

Meer over de must-watch van 9 maart: het startup debat

Startup Verkiezingsdebat 9 maart 2017

“Wie gaat er dit jaar banen creëren”? Met deze vraag opende Hella Hueck gisteravond het eerste Startup Verkiezingsdebat. Het is een vraag die keer op keer terugkomt in organisaties en waar de politiek in Nederland zich veel mee bezig houdt. Het doel van het Startup Verkiezingsdebat is het samenbrengen van startups met de politieke partijen van Nederland, om te laten zien hoe ontwikkeling, innovativiteit en groei worden opgenomen in de plannen van de politieke partijen.

Het Startup Verkiezingsdebat is een initiatief van Startup Delta, Studio Startup van RTL Z, Sprout en Accenture. Zeven politieke partijen pitchen hier hun plannen voor de ondernemersmarkt. Na elke pitchronde stelt een startup een vraag die ondernemend Nederland aangaat en waar een debat op volgt. Ervaren ondernemers Mark Vletter (Voys), Janneke Niessen (Improve Digital) en Mirjam Bink (ONL) stellen kritische vragen over deze programmapunten.  Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen vanuit ondernemersbril:

Doorbetaling bij ziekte

Waar het vriendschappelijke debat in een gezellige en vrij informele setting begint, wordt de toon snel iets serieuzer wanneer de ondernemingsexperts aan het woord komen. Een onderwerp wat meteen een serieuze lading krijgt, is het doorbetalen van een werknemer bij ziekte. Op dit moment is de regel dat wanneer een werknemer door ziekte niet kan werken, deze twee jaar doorbetaald moet worden door de werkgever. Mark Vletter stelt hierover de vraag “Waarom ligt het doorbetalen van iemand met ziekte bij de werkgever?”, met als onderbouwing dat deze verantwoordelijkheid een grote risicofactor is voor startende ondernemers en dat deze wellicht niet onder hun verantwoordelijkheid hoort te vallen.

De zaal leek oor te hebben voor deze uitspraak. Op de vraag of Vletter denkt dat dit punt in de politiek zal worden aangepakt, antwoordt hij dat hij verwacht van wel, want de politiek moet en wil volgens hem ondernemend Nederland niet verder behoeden van groei. Mede-criticus Janneke Niessen is hier echter nog niet helemaal van overtuigd. Zij vreest dat het plan om de termijn van doorbetaling te verlagen sneuvelt. Toch hoopt zij dat er consensus zal zijn binnen de nieuwe coalitie en dat dit zorgt voor mogelijkheden om deze financiële druk op startups te verlagen en de verantwoordelijkheid over te dragen naar het collectief.

Digitalisering in het onderwijs

Innovatief ondernemend Nederland weet maar al te goed hoe lastig het kan zijn om goede digitaal onderlegde werknemers te vinden. Dit maakt constante verbetering een grotere uitdaging en daarom zien experts kansen in het vervroegen van het onderwijs in digitalisering. Maar moeten we dan ook leren programmeren in ons onderwijs? Mirjam Bink is in ieder geval erg blij dat dit onderwerp aan bod komt in het debat. Haar persoonlijke missie voor dit debat was om de startups een menselijk gezicht te geven en door middel van deze beeldvorming “politici laten snappen hoe het voor startups is”. De uitdaging om bekwaam personeel te vinden, wordt volgens Bink erkend door de politiek. Mark Vletter sluit zich volledig hierbij aan en stelt dat het invoeren van programmeren en digitale vaardigheden in het basis- en middelbaar onderwijs waarschijnlijk erg snel zal worden gerealiseerd. Bink voegt nog toe dat “naast de digitale vaardigheden, moeten ook ondernemersvaardigheden al vanaf het basisonderwijs in het curriculum worden opgenomen”.

 

Categorisering en kapitaalverkrijging

Oud Accenture Innovation Awards (AIA) deelnemer Plugify is een van de stemmen van de startups uit het publiek als het gaat om het thema kapitaal. Plugify is een online boekingsplatform voor artiesten, opgericht door Eline Leijten. De website werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd. Op dat moment had het bedrijf minder dan honderd artiesten en in een jaar tijd is dit aantal met zo’n 700% gestegen. Eline Leijten stelt de vraag aan de politici: “waarom bestaat er geen sector zonder sectorpremie”? Ze refereert hier naar de belastingregels met betrekking tot het categoriseren van een bedrijf, waar de categorie eigenlijk niet past bij de daadwerkelijke sector van het bedrijf en het in deze categorie een bepaald percentage aan sectorbelasting moet betalen. Een voorbeeld van waar het systeem soms neigt achter te lopen wat betreft innovatie.

Naar aanleiding van deze vraag komt in het tweede panel ook de situatie van banken in Nederland naar voren. Naast het betalen van belasting, is ook het verkrijgen van kapitaal een probleem voor startups. Mirjam Bink stelt dat kapitaalverkrijging bij banken in toenemende mate lastiger wordt voor opstartende ondernemingen en dat het “aan banden leggen van deze banken niet ten koste mag gaan van startups”. Janneke Niessen haakt hierop in door te stellen dat overheden eigenlijk zo min mogelijk in de weg moeten zitten bij de opstart en ontwikkeling van startups. Nog stelliger is Niessen in haar vraag voor de partijen: “Wat gaat de politiek eraan doen zodat de regels hier niet Amerikaniseren?”.

Afsluiting debat

Na de vele onderwerpen, sloot Prins Constantijn van Oranje-Nassau het debat: “Je wil niet dat er digitale kloven ontstaan” en “we waren het vanavond eigenlijk over heel veel dingen eens”. Deze consensus binnen de politiek zag hij als positief, maar hij vroeg zich ook af: “Als je het over alles met iedereen eens bent, hoe doe je dat dan?”

 

Reflectie

 

Na het debat was het moment daar voor de startups om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en te praten over welke besproken uitdagingen zij zelf ervaren. Op de vraag wat het doel van de avond was en of dat behaald is, gaf Benjamin Schriel, mede-oprichter en eigenaar van startup Beregalo,een alomvattend antwoord: 1. Netwerken, 2. Meer te weten komen over hoe politiek Nederland omgaat met de uitdagingen waar ook Beregalo mee te maken heeft. 3. En ten slotte krijg je natuurlijk niet heel vaak de kans om jouw product te overhandigen aan Prins Constantijn van Oranje-Nassau, ambassadeur van StartupDelta. Kortom: het was een geslaagde avond!