Over de Awards

De Accenture Innovation Awards: een jaarrond innovatieprogramma voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. Met de Innovation Awards geeft Accenture bedrijven en organisaties de erkenning die zij verdienen. In Nederland gelanceerde concepten die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en duurzaamheid én jonger zijn dan drie jaar, schrijven zich in en dingen mee naar de felbegeerde Blauwe Tulpen, Groene Tulp en de Publieksprijs. Daarnaast is er een onderscheiding voor de persoon die in het afgelopen jaar een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan innovatie in Nederland, de Innovator of the Year.

Gedurende het jaar zijn er verschillende evenementen en hoogtepunten rondom de Innovation Awards. Het absolute hoogtepunt is de uitreiking van de Innovation Awards tijdens de Accenture Innovation Summit, die in 2017 op 27 oktober in DeFabrique in Utrecht plaats zal vinden. Tijdens de Summit reikt de vakjury de Blauwe Tulpen, Groene Tulp en de Innovator of the Year award uit, en wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt.

De Innovatiethema’s

In 2016 zijn de Innovation Awards uitgereikt in door Accenture gedefinieerde innovatie- en groeithema’s in Nederland. In totaal zijn er 11 thema’s waarin de innovaties hebben gestreden om de Groene Tulp en de Blauwe Tulpen. Dit zijn de thema’s van 2016:

health  Health & Wellbeing

food  Fair Food

shopping Seamless Shopping

travel  Easy Travel & Transport

cities  Perfect Cities

Skills to Succeed log  Skills to Succeed

me  The Internet of Me

safety  Safe & Secure Society

energy  Clean & Affordable Energy

manufacturing  Smart Industry

ciricular  Circular Economy

In elf thema’s wordt door een onafhankelijke vakjury een Blauwe Tulp uitgereikt. Naast het uitreiken van de blauwe tulpen, beloont de jury de winnaar van het Circular Economy thema met de Groene Tulp.

Voorafgaand aan de uitreiking van de tulpen vindt binnen ieder thema een juryproces plaats. De jury bestaat uit een mix van professionals die werkzaam zijn in het bedrijfsleven en de overheid. De juryleden zijn goed thuis in innoverend Nederland binnen de industrie waartoe ze behoren. Voor het maken van een selectie maakt de jury gebruik van informatie die innovaties bij de inschrijving hebben ingediend. Vervolgens mogen de geselecteerde deelnemers hun innovatie pitchen tijdens de Innovation Awards.

De Accenture Innovation Summit is niet het enige belangrijke evenement binnen het programma. Naast de Summit zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen die corporates verbinden met start-ups en nieuwe innovaties. Meerdere keren per jaar worden de Innovation Exchanges georganiseerd waar geselecteerde start-ups kennismaken met grote bedrijven die geïnteresseerd zijn in hun innovatie.

Daarnaast maken de Innovation RoundTables, Pitch Arenas, de Innovation DeepDives, de Innovation Market en nog veel meer, de Innovation Summit tot een evenement waar innovatie en inspiratie samenkomen.